sunnuntai 25. tammikuuta 2015

3 valkkua ~

Tämä viikko on ollut mulle tosi aktiivinen valmentautumisen suhteen. Olen nimittäin päässyt kolmesti ratsastamaan valvovan silmäparin alle ja sehän on vaan hyvä juttu! Kerron nyt siis vain noista valmennuksista tässä :) Ainoastaan tuosta maanantain estevalkusta on materiaalia, mutta onpahan edes jotakin!

Maanantaina oltiin Ladarin kanssa Nannan estevalkussa hyppäämässä. Ensin kävelytin muutaman kierroksen heppaa ihan maasta ja sitten kävelin sen kanssa vielä selästä pari kierrosta maneesissa. Aloin tekemään sen jälkeen hieman hallintajuttuja, elikkäs jokaisen sivun keskelle tein voltin, jonka päätepisteeseen tein ravista pysähdyksen ja joskus myös peruutuksen. Siitä napakka siirtyminen raviin jne. Sain näillä heppasen ihan kivasti kuulolle ja ravi oli mukavan rento.
Sitten Nanna tulikin ja alettiin tulemaan puomeja erilaisissa istuntamalleissa volteilla. Ensimmäinen voltti puomeineen tultiin keventäen, seuraava esteistunnassa ja viimeinen kevyessäistunnassa. Lada kääntyi tosi kivasti ja ravi pysyi melko rauhallisena. Ravien jälkeen tultiin samaa laukassa ja siinä oli haastetta alussa. Sain kuitenkin hepan kuulolle nopeasti ja päästiin nekin tekemään ihan kunnialla loppuun. Laukassa tultiin ristikkoina sama. Sen jälkeen tultiinkin niin, että vain ensimmäiselle ja viimeiselle ristikolle tehtiin voltti puomin ylitse. Tämä meni aika hyvin.
Välikäyntien jälkeen alettiin harjoittelemaan erilaisia myötäyksiä. Linja tultiin niin, että ensimmäisellä esteellä tuli lyhyt myötäys, seuraavalla automaattinen myötäys ja viimeisellä pitkä myötäys. (En ole varma noista termeistä!) Tämä meni muuten ihan hyvin, mutta olin vaan tosi nopea myötäyksissä, joten pitkä oli oikeastaan automaattinen. Toiseen suuntaan mentiin kerran keskimmäisestä ohikin, kun en ollut itse ihan kartalla ja jätin hepan vähän yksin päättämään suunnan.
Sen jälkeen tultiin samalla periaatteella, mutta esteet nousivat. Kerran tuli kunnon sukellus keskimmäiselle, sillä en saanut pidettyä Ladaria tarpeeksi, jolloin väli jäi ahtaaksi. Vedettiin puomi ihan kunnolla mukaan ja oli pientä sählinkiä, mutta hienosti heppa meni viimeisestäkin yli ja itsekin pysyin mukana! Heh, meinattiin aiheuttaa äidille ja Nannalle sydänkohtaus.. hups. Tultiin heti perään uudestaan, eikä Lada edes epäröinyt! Tultiin vielä pari kertaa samalla tavalla ja sen jälkeen verkkailtiin kevyessä ravissa kiemurauralla.

Jäi aivan sairaan hyvä fiilis tuosta valkusta! Ladar oli tosi hyvin hallinnassa, reitillä ja muutenkin aivan huippuhyvä! Oltiin pelkkää hymyä loppuilta.



Seuraava valmennus olikin yllättäen tiistaina. Äiti ei ollut muistanut kertoa minulle tästä, joten tuli vähän äkkilähtö. Onneksi saatiin kaikki kamat kasaan nopeasti ja melkein ajoissa ehdittiin Niihamaan Tyttelin kouluvalkkuun Bertan kanssa.
Kävelimme alkukäynnit ihan selästä käsin, jonka jälkeen verkkailtiin aika kauan heppoja ravissa tehden mm. väistöjä, avoja ja voltteja. Sen jälkeen käveltiin välikäyntejä hetki. Bertta oli vähän sekaisin, kun tuli niin nopea lähtö ja koska on ollut pitkä tauko kun viimeksi ollaan muualla valkussa oltu.
Sitten alettiin tekemään laukassakin juttuja. Tulimme katsomon puoleiselle sivulle käynnissä, väistätettiin vähän matkaa sisälle ja sieltä nostettiin vastalaukka ja laukattiin uralle. B nosti yllättävän hyvin vastalaukat ja jatkettiinkin laukkaa myös kulman läpi. Olin tosi yllättynyt! Muilla sivuilla taivuttelin ravissa ja myötälaukassa. Tehtiin noita vastalaukkajuttuja molempiin suuntiin ensin käyntiväistöllä ja sitten raviväistöllä. Pienten välikäyntien jälkeen laukkasimme ihan myötälaukkaa ympäri maneesia ja joka sivulla piti siirtää etuosaa sisälle päin. Bertta oli jotenkin tosi virtaisa ja meinasi lähteä aina kauheaa vauhtia eteenpäin kun yritin siirtää etuosaa pohkeen avulla. Sain sen ihan ok sitten kyllä rauhoittumaan, mutta oli kumminkin tosi energinen!
Näiden jälkeen tehtiin ravissa joka kulmaan voltti ja koitettiin saada kaulaa rennoksi eteen alas. Bertan alakaula oli joissain kohdissa jännittynyt ja se johtui vissiinkin siitä, kun nostin kättä liian ylös. Kun sain kättä alemmaksi, alakaula rentoutui ja poni pyöristyi edestä rennosti. Ravien jälkeen käveltiin loppukäynnit ja lähdettiin kotiin.

Valkku meni ihan hyvin, vaikka oltiin molemmat vähän kuutamolla aluksi, kun ei oltu oikein päästy valmistautumaan valkkuun henkisesti. Sain hyviä neuvoja juuri noista käsistä ja Bertta sai paljon kehuja, hieno poni!

Sitten oli vielä perjantaina toinen koulutunti kotikentällä Bertan kanssa, Nannan ohjaamana. Kävelin alkukäynnit ja ravailin pitkin ohjin vähän ympäri kenttää ennen Nannan saapumista ja alettiin melkein heti töihin.
Aloitimme pääty-ympyröillä ihan kevyessä ravissa tehden hieman tempon muutoksia. Poni ravasi mukavasti eteenpäin ja itsekkin olin hyvin mukana. Sen jälkeen tultiin tehtävä, jossa ensin tuli kaarre käynnissä, suoristuksen jälkeen heti harjoitusravi, jossa tuli puomit, sen jälkeen vaihdettiin suunta ja nostettiin laukka, laukattiin pitkä sivu, siirryttiin takaisin harjoitusraviin ja tehtiin iso täyskaarto uralle ja siitä uudestaan. Ravijutut menivät hyvin, varsinkin tuo täyskaarto! Laukka olikin sitten eri asia, kun itse jännitin nostossa, että miten poni lähtee, poni halusi laukata kovempaa ja sitten jännitin että siirtyykö se raviin ja luistaako sillä jalka johonkin suuntaan. Toisin sanoen, laukka oli melkoista jännittämistä. Mutta ravipätkät meni siis hyvin!
Välikäyntien jälkeen otettiin loppuverkkoina kevyttä ravia pääty-ympyrällä jolla oli kaksi puomia. Ja herranjestas kun ponit lähtivät kiikuttamaan meitä! :D Oli se aika säälittävää menoa, kunnes otin itseäni niskasta kiinni ja saatiin pari kertaa hyvin toiseen suuntaan. Sitten enää loppukäynnit ja siinä se :)

Tosta tunnista jäi itelle vähän paha maku suuhun osittain, mutta olin ravijuttuihin melko tyytyväinen tuossa päätehtävässä. Itselle vain vähän enemmän rentoutta, vaikka pohjan pitävyys jännittäisikin!

vanha kuva

Huh, tulipas pitkä selostus. Tosiaan, tuo kooste on vähän nopeasti tehty, mutta siitä nyt ainakin näkee tuota meidän menoa. Toivottavasti tykkäsitte! :)

4 kommenttia:

  1. Uu kiva että Bepsu pääsi taas Niihamaan! Itekin oon ollu noilla tiistain koulutunneilla siellä ja tykkään kyllä Tytsän tunneista, vaikka mun ja Vedan meno onkin välillä siellä aika villiä.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo mäki tykkäsin kovasti, B vaan sai vähän lisävirtaa paikasta ja muista hevosista :p

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Blogia selailemalla sen olisit saanut selville itsekin, mutta Ladar on siis vuokrahevoseni, jolla käyn hyppäämässä kerran viikossa

      Poista